BejelentésModellvitorlázás ....a magam kedvére
Sose felejtsd el: A legtöbbünknek ez csak játék. Még ha komolyan vesszük is.

MENÜ
           Modellvitorlázás
              rádió-távirányítással

Rc.Segeln, Rc.Sailing, Vela Rc, Ru.jedrenje, Veliere Rc, Rc plchetnice, Radioyachting,
Rc-Seglare
,   

 

Modellvitorlázás... egy játék, ami annál mégis sokkal több, mert technikai sport a javából.  ...vagy mégis csak játék? Igen az. Ráadásul olyan, ami mellett a család is megtalálhatja a kellemes időtöltés hangulatát, nincs elszakítva a versenyzőtől, gyakorlatilag együtt tölthetik szinte az egész versenyt. Ha pedig beszáll más is a családból, akkor még teljesebb az együttlét.

Versenyzéshez nem kell sok minden. Egy megfelelő hajó, hozzá a távírányításhoz szükséges elektronika, kedv a minnél több vízen töltött órához, és a versenyzéshez. Nem árt, ha az embernek jó a szeme, jó a térlátása. Talán ez az egyetlen, ami adottság, minden más hozzáállás és idő kérdése csak. Bárki lehet élversenyző, ha megfelelő alázattal áll ehhez a sporthoz, és sok-sok időt tud tölteni a hajójával a vízen.

Persze mindehhez pénzre is szükség van, mert nem olcsó. Persze lehet hajót építeni szépet, esetleg jót is, de a gyakorlat szerint a saját, konyhában épített hajók nem tudják felvenni a versenyt a nagy szériában gyártott társaikkal. Mivel minden apróság az építésükben, a felszerelésükben nagyban befolyásolja a sebességüket a stabilításukat, nehéz elsőre eltalálni azt az építési technikát, ami az adott formából a legtöbbet tudja kihozni. A tömegben gyártottaknál viszont annyi visszajelzést kap az építő, hogy ezek segítségével el tud jutni hozzá.

A modellvitorlázásban két nagy világszövetség van. Az egyik a Naviga, ami összefogja a modellezés összes ágát, valamint az ISAF-nak (Nemzetközi Vitorlás Szövetség) van modellvitorlázó ága, a szörfök, a rendes méretű vitorlázó sport mellett. Sajnos vannak ellentétek a két szervezet között, de remélhetőleg ma már olyan emberek jutnak vezető pozícióba mindkét helyen, akik félre tudják tenni a múltat, és el tudnak indulni egymás felé azokban a kérdésekben is, amik eddig eltávolította egymástól a két szervezetet. 

Magyarországon ma négy + 1 elfogadott versenyosztály van. Ezek méretükben, elektronikai felszereltségükben térnek el leginkább egymástól. A legnagyobb osztály az F-5 10-es osztály, népszerűbb nevén a Ten Rater, vagy10-es osztály:

Szabad tervezésű hajó, nincs elektronikai kötöttsége. Meghatározó elvárás a tervezéshez, hogy a hajó vízvonala és a vitorlázat területe fordítottan arányos, és van egy szorzó, ami a tényleges hosszból állapít meg egy virtuális vízvonalhoszt.

a következő osztály, a méretük alapján az F5-M osztály, egyszerűbben, vagy bonyolultabban Marblehead:

Hossza 127,5-129 cm, vitorlafelülete, és vitorlaformája is kötött, elektronikában ez is szabad.

a harmadik osztály az F5-E (Naviga), vagy IOM (ISAF): 

Egy méter hosszú hajók, amiknek a vitorlázata, és az elektronikája is kötött. Minimális súlya pedig 4,000 kg.

 A negyedik, majdnem legújabb osztály (2009-ben volt az első magyarországi versenye) a MicroMagic, vagy MM osztály:

Az 53 cm-es hajónak több kötöttsége van. Csak Graupner gyártású lehet a test, az elektronikája is kötött, valamint a vitorlája is kötött annyiban, hogy a legnagyobb méretű vitorlaalakba bele kell férnie a többinek. A minimum súlyának pedig 86,0 dkg-nak kell meglennie. http://www.micromagic.hu/

 

A +1 osztály pedig a RG65-ös osztály. Osztállyá rendeződése jelenleg folyik (2012-2013).


Magyarországon leginkább az abszolút kedvtelésből hajót építők, és modellvitorlázgatók osztálya. Mindenki maga készített hajóval, lelkesedésből vitorlázgatott eddig így-úgy. Jobbára 2012. év utolsó negyedévében kezdődött el az osztályszabályok lefektetése, a redszerben való versenyzés.
Az osztály életével foglalkozó, segítőkész fórumot itt is elérheted.
Ahogy tudom, szabad tervezésű osztály, néhány megkötéssel.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!